Windowstips & -tricks

Textstorlek
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Startsida Guider Felsökning, hårdvara och drivrutiner Leta upp de senaste drivrutinerna eller drivrutiner för okända enheter

Leta upp de senaste drivrutinerna eller drivrutiner för okända enheter

Skicka sidan Skriv ut

Det finns många anledningar att alltid köra med de senaste drivrutinerna och några av anledningarna är att de är stabilare, ger bättre prestanda eller lägger till nya funktioner som du kan dra nytta av. Denna guide visar dig därför hur du letar upp de senaste drivrutinerna för din hårdvara eller hur du hittar drivrutiner för okända enheter i Enhetshanteraren.

Denna guide gäller för: Samtliga Windows-versioner.

Datortillverkarens drivrutiner inte alltid de senaste

De flesta datorer på marknaden är sådana som kommer från större leverantörer som Dell, Hewlett-Packard, IBM/Lenovo, Fujitsu-Siemens, Acer och så vidare. Om du letar på deras hemsidor och tar hem de senaste drivrutinerna därifrån kan du nästan alltid vara säker på att de inte alls är de senaste drivrutinerna. Istället kan du gå direkt till hårdvarutillverkarnas hemsidor och leta där men det finns enklare sätt än att leta runt manuellt och vi tänkte visa några tips hur du hittar både de senaste drivrutinerna för din befintliga hårdvara men även hur du hittar drivrutiner för enheter som listas som "okända" i Enhetshanteraren.

Steg 1 - Undersöka om det finns senare drivrutiner

Ett mycket snabbt och enkelt sätt att se om det finns några nyare drivrutiner för din dators hårdvara är att gå till webbsajten driveragent.com. Där kan du utan kostnad söka igenom din dator och se om det finns nyare drivrutiner. Om du vill så kan du snällt betala för att via Driveragent ladda ner alla drivrutiner du behöver men det går ju lika bra att göra detta manuellt via datortillverkarens eller hårdvarutillverkarens hemsida nu när du vet vilka drivrutiner du ska leta efter.

Driveragent.com

 

Steg 2 - Gå till hårdvarutillverkarens hemsida

Efter att du sett resultatet av sökningen av nyare drivrutiner med Driveragent är det närmast tillhands att du går till respektive tillverkares hemsida direkt för att leta efter en uppdaterad drivrutin. Om du exempelvis har ett grafikkort från ATI/AMD går till du till deras hemsida och letar där upp den senaste drivrutinen för ditt grafikkort.

Faktum är att datortillverkarna ofta tar dessa drivrutiner i samband med att datormodellen börjar säljas och lägger upp den på sin hemsida som den rätta drivrutinen för din dator. Eftersom nya drivrutiner släpps varje månad blir drivrutinerna på datortillverkarens hemsida snabbt gamla och därför är det bäst att gå direkt till hårdvarutillverkaren i många fall.

Steg 3 - Hitta de senaste drivrutinerna och drivrutiner för okända enheter på Microsoft Update Catalog

På Microsoft Update Catalog kan du hitta drivrutiner för flera miljoner olika hårdvaruenheter, för både 32- och 64-bitarsversionerna av Windows XP, Windows Server 2003 till Windows Vista eller Windows 7. Det finurliga med Microsoft Update Catalog är att du kan söka både på namnet på enheten men även det unika maskinvaru-ID som finns för alla hårdvaruenheter.

I mitt exempel tar jag det trådlösa nätverkskortet från D-Link DWA-142, ett kort som D-Links hemsida endast har drivrutiner för Windows XP och Windows Vista 32-bitarsversionen. Eftersom jag har 64-bitarsversionen av Windows 7 så fungerar därmed inte kortet och D-Link kan inte svara på när eller om det ens kommer några 64-bitarsdrivrutiner. Ute i kylan så gick jag till Microsoft Update Catalog och sökte efter "D-Link DWA-142" utan några resultat. Efter det gick jag till "Enhetshanteraren" och letade upp det unika maskinvaru-ID:t för det trådlösa nätverkskortet och sökte efter det på Microsoft Update Catalog. Resultatet var imponerande, där fanns drivrutiner till 64-bitarsversionen av Windows Vista som fungerar utmärkt med mitt trådlösa nätverkskort. Notera att drivrutiner för Windows Vista oftast fungerar även med Windows 7.

Steg 4 - Leta upp det unika ID-numret för din hårdvara

Börja med att gå till Enhetshanteraren som du hittar på Kontrollpanelen > System. Leta upp den hårdvaruenhet du vill leta efter en drivrutin för och högerklicka denna. Välj sedan "Egenskaper" och fliken "Information", varpå du i rullgardinsmenyn väljer "Maskinvaru-ID". Du kommer då att se mellan en och fyra rader med till synes olika obeskrivliga "koder" med siffror och bokstäver. Dessa koder beskriver vilken tillverkare det är tillsammans med unika identifierare för tillverkarens olika slags hårdvara. Markera och kopiera en av raderna till att börja med.

Varning! Om du kör Windows XP kan du inte högerklicka denna text och välja kopiera, däremot kan du markera en textrad och trycka [Ctrl] + [C] för att kopiera texten.

Maskinvaru-ID

 

Steg 5 - Sök drivrutiner för den kända eller okända hårdvaran

Starta Internet Explorer och gå till adressen http://catalog.update.microsoft.com/. Observera att du kommer att bli tillfrågad om du vill installera ActiveX-kontrollen, vilket du måste göra för att kunna gå vidare. Att det krävs en ActiveX-kontroll gör också att du inte kan gå in på sidan med någon annan webbläsare än just Internet Explorer. När du väl är inne på sidan så klistrar du in den textsträng du kopierade tidigare i sökfältet högst upp och klickar på Sök. Förhoppningsvis listas då en eller flera drivrutiner för dig att välja på. Om inte så gå tillbaka och välj en av de andra raderna och sök efter det, sökresultatet kan nämligen variera beroende på vilken rad från Maskinvaru-ID:t du söker efter.

Många gånger så hittas faktiskt en drivrutin och du kan då lägga till den i nedladdningskorgen för att fortsätta leta efter andra drivrutiner att ladda ner. När du är nöjd klickar du på "Visa korg" strax under sökfältet. Om det du ser stämmer överens med det du vill ladda hem väljer du "Hämta" och följer instruktionerna för att välja vart du vill spara drivrutinen eller drivrutinerna.

De drivrutiner som laddas ner från Microsoft Update Catalog kommer i CAB-format, vilket är ett format som liknar ZIP. För att kunna installera drivrutinerna du tagit hem så måste du antingen högerklicka CAB-filen och välja "Extrahera", eller öppna filen och välja att kopiera filerna för att klistra in dessa någon annanstans på hårddisken.

Varning! När du letar efter drivrutiner så visas det ofta två rader med exakt vad som förefaller vara samma drivrutin, där det enda som skiljer dessa åt är storleken. Det visas dumt nog inte i översikten om det gäller 32- eller 64-bitarsversionen av drivrutinen och du måste då klicka dig in på mer information för dessa drivrutiner för att få reda på det.

Microsoft Update Catalog

  För frågor om tipsen, guiderna eller generella problem hänvisar vi till forumet på alltomxp.se och alltomvista.se.

ANNONSER:
I samarbete med

Allt om Windows (www.alltomwindows.se)

På sajten Allt om Windows får du hjälp med allt du behöver om Windows 7, Windows Vista, Windows XP och Internet Explorer och annat som kretsar kring Microsoft och datorer. Du hittar även de senaste nyheterna såväl som erfarenheter från fältet på sajten och funktioner som galleri, chatt och nedladdningar. Gå till sajten >

Blogg för IT-proffs

The Experience Blog (www.theexperienceblog.com)

På bloggen för IT-proffs, The Experience Blog, hittar du tips, guider och information för dig som arbetar med IT.

Affiliator Affiliateprogram

Annonser

Teman

Officiella teman för Windows 7 hittar du hos Microsoft > Ladda hem teman för Windows 7
Ladda hem teman för Windows 7 från Microsoft

Fräscha teman för Windows XP...
Royale (Energy Blue Theme) för Windows XP Royale Noir för Windows XP Royale Zune tema för Windows XP
Fräscht tema för Windows Vista...
Royale Blue-tema för Windows Vista

Annonser