tipsomxp.se och tipsomvista.se

Textstorlek
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Startsida Guider Windows Vista Få bukt med diskaktiviteten i Vista

Få bukt med diskaktiviteten i Vista

Skicka sidan Skriv ut

Det många Vista-användare reflekterar över är att hårddisken arbetar mycket mer med Windows Vista än vad den gjorde med Windows XP. Hårddisken förefaller tugga oavbrutet med Windows Vista och rasslar, till synes utan anledning, nästintill oavbrutet. 

Denna guide gäller för: Samtliga Windows Vista-versioner.

Avsevärt högre diskaktivitet efter ny installation eller på en ny dator 

Faktum är att det åtminstone de första timmarna och dagarna efter en ny installation är hög diskaktivitet, men observera att detta lugnar ner sig efter ett tag. Efter en nyinstallation eller uppgradering till Vista så körs bland annat indexeringen av filer, men även andra optimeringar för exempelvis för .Net Framework och SuperFetch. Lägg till det att Windows Defender, Systemåterställningen och den automatiska defragmenteringen körs emellanåt så kan vi alla räkna ut att disken har att göra ett tag!

Lågt prioriterad diskaktivitet påverkar inte prestanda lika mycket

De flesta av dessa diskintensiva processer körs redan med en ny funktion i Vista som låter dessa ha lägre diskprioritet, så kallad Low priority disk I/O access. Det innebär att dina program och det du gör med datorn får förtur till disken vilket gör att även om disken rasslar på utav bara den så ska prestanda på datorn inte bli lidande. Starta prestanda- och tillförlitlighetsövervakaren så ser du exakt vad som sker på din disk och med vilken prioritet.

Se vad som händer med Tillförlitlighets- och prestandaövervakaren

Tillförlitlighets- och prestandaövervakaren visar i realtid vad det är som händer med din hårddisk. Du ser processens namn och vilken fil processen arbetar med, hur många läsningar eller skrivningar det är till en viss fil eller om processen körs med vanlig diskprioritering eller den för Vista nya diskprioriteringen "bakgrund".

Tillförlitlighets- och resursövervakaren

 

RAM-minnet kan vara boven i dramat 

Tänk också på att om du har lite RAM-minne i din dator så kommer hårddisken att utnyttjas som virtuellt minne varpå diskaktiviteten kommer att öka och sega ner datorn ännu mer. Alla som använder Vista bör ha minst 1,5GB RAM för att det ska flyta på riktigt bra. 1GB fungerar också men det är på gränsen. RAM-minne är väldigt billigt numera och du kan lätt köpa 1 eller 2GB för bara några hundralappar.

  För frågor om tipsen, guiderna eller generella problem hänvisar vi till forumet på alltomxp.se och alltomvista.se.

ANNONSER:
I samarbete med

Alltomxp

På alltomxp och alltomvista får du hjälp med allt du behöver om Windows XP, Windows Vista och Windows 7 i forumet med hundratals aktiva användare. Du hittar även de senaste nyheterna såväl som erfarenheter från fältet på sajten. Gå till sajten >

Annonser

Annonser