tipsomxp.se och tipsomvista.se

Textstorlek
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Startsida Guider Office Skapa en anpassad installation av Office 2007

Skapa en anpassad installation av Office 2007

Skicka sidan Skriv ut

Office 2007 innebär nya sätt att anpassa det och är inte helt likt föregångaren Office 2003 utan Microsoft har infört en del nya förändringar. Nedan får du som hemanvändare eller systemadministratör tips om hur du kan förbereda Office 2007 med förberedda inställningar och se till att Office 2007 är uppdaterat redan vid installationstidpunkten.

Steg 1 - Lägg till uppdateringar som installeras automatiskt

Genom att lägga till uppdateringar för Office-programmen i mappen "Updates" installeras dessa automatiskt då du installerar Office 2007. Enda kruxet är att filerna måste vara i Windows Installer Patch-format (MSP). Office 2007-filerna du laddar ner från Microsoft Download Center är i EXE-format men genom att köra exempelvis kommandot nedan. 

outlook2007-kb933493-fullfile-x86-glb.exe /extract:c:\mapp

När du gör det så packas det upp en MSP-fil från EXE-filen som du kan lägga i Updates-mappen. För att ta reda på vilka uppdateringar som behövs för ditt Office är ett hett tips att kolla vilka uppdateringar som på en befintlig installation har installerats via Microsoft Update.

Steg 2 - Anpassa Office 2007 för automatisk installation

Att anpassa Office 2007 är busenkelt, du startar helt enkelt Office Customization Tool genom att köra setup.exe med växeln admin:

setup.exe /admin

Du kan sedan lägga till serienummer, vilka komponenter du vill installera, förinställda kontoinställningar i Outlook och mycket mer. När du är klar med anpassningen sparar du filen och döper den till exempelvis egnainställningar.msp och lägger filen i Updates-mappen, då alla inställningar du valt kommer att appliceras automatiskt under installationen. Den MSP-fil med anpassade inställningar som du skapar kommer endast att användas om du startar installationen med setup.exe-programmet. Om du har tänkt att rulla ut Office 2007 som MSI via grupprinciper så går det då inte att få med de anpassade inställningarna, istället måste då ett start-script användas för att köra igång setup.exe.

Varning!Värt att notera är att du inte heller kan skicka ut Office 2007 per användare utan måste göra detta på dator-nivå när du skickar ut det med grupprinciper.

Office Customization Tools

 

Steg 3 - Rulla ut Office via grupprinciper med anpassade inställningar

För att rulla ut Office 2007 med anpassade inställningar måste du göra detta via ett start-script. Scriptet bör kontrollera att Office inte redan finns installerat på datorn för att därefter avgöra om Office behöver installeras eller inte. Nedanstående rad kan användas i en BAT-fil för att avgöra om Office 2007 ska installeras eller inte på datorn:

IF NOT EXIST "C:\Program Files\Office\Office 12\WINWORD.exe" start /wait \\<servernamn>\Office 2007\setup.exe

Skapa nu en grupprincip för att sedan lägga till skriptet i Datorkonfiguration > Windows-inställningar > Skript (start/avslut) och i Start klickar du på "visa filer" och kopierar där in skript-filen. Klicka sedan på lägg till och skriv in filnamnet som skriptnamn.

  För frågor om tipsen, guiderna eller generella problem hänvisar vi till forumet på alltomxp.se och alltomvista.se.

ANNONSER:
I samarbete med

Alltomxp

På alltomxp och alltomvista får du hjälp med allt du behöver om Windows XP, Windows Vista och Windows 7 i forumet med hundratals aktiva användare. Du hittar även de senaste nyheterna såväl som erfarenheter från fältet på sajten. Gå till sajten >

Annonser

Annonser