Windowstips & -tricks

Textstorlek
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Startsida Windows 7 Alla Så installerar och kör du Windows 7 virtuellt

Så installerar och kör du Windows 7 virtuellt

Skicka sidan Skriv ut

Den här guiden visar dig hur du med programmet Virtual PC 2007 kan köra Windows 7 virtuellt på din befintliga Windows XP- eller Windows Vista-dator. Virtual PC 2007 är ett program som du installerar på din dator som vilken annat program som helst. När du installerat det kan du skapa en dator på din dator, en så kallad virtuell maskin. Du kan ladda hem Virtual PC 2007 helt gratis från Microsofts hemsida.

 

Steg 1 - Installera nödvändig programvara

När du tar hem installationsfilen så får du välja mellan "32 BIT/setup.exe" och "64 BIT/setup.exe". Om din dator har stöd för 64 bitar väljer du "64 BIT/setup.exe". Är du osäker eller vet att din dator inte stödjer 64 bitar väljer du den andra filen. Oavsett vilken du väljer kommer din virtuella maskin endast att kunna köra i 32-bitarsläge eftersom 64-bitars virtuella datorer inte stöds. Dubbelklicka på installationsfilen för att starta installationen. När du installerat färdigt startar du programmet genom att dubbelklicka på ikonen "Microsoft Virtual PC".

Virtual PC 2007

 

Steg 2 - Skapa din första virtuella maskin

Det är viktigt att tänka på att din virtuella maskin lånar sina resurser som processor, RAM-minne och hårddisk från sin värddator, alltså din fysiska dator. Du kan allstå inte ge din virtuella maskin 2 gigabyte i RAM om du bara har 1 gigabyte installerat i din dator.

När du startar Virtual PC 2007 kommer du till en guide som hjälper dig att skapa din första virtuella maskin. Här väljer du "Create a virtual machine" och klickar "next". I nästa ruta ska du ange ett namn på din virtuella maskin och en plats där den ska sparas.  Välj vart den ska skapas och döp den till "Windows 7".

Virtual PC 2007

Den virtuella maskinen kommer få c:\ precis som din vanliga dator, men ditt filsystem på din fysiska dator kommer inte att påverkas alls. All information gällande din virtuella maskin sparas i filer som lagras på den plats du väljer här. Tänk därför på att det måste finnas gått om plats på hårddisken eller partitionen du väljer. Det gör absolut ingenting om du har minst 40 gigabyte ledigt, beroende på hur stor disken är. Klicka på "next" när du är klar.

Windows 7 kräver minst 10 helst 20 gigabyte ledigt diskutrymme i grundinstallationen. Vill du sedan installera program på din virtuella maskin är det bra att ha lite extra utrymme till hands. Nu ska du ange vilket operativsystem du ska installera. Här väljer du "Windows Vista" eftersom valet "Windows 7" inte finns än. Guiden ger då den virtuella maskinen 512 gigabyte RAM som standard men detta kan du justera om du vill ge den virtuella maskinen mer minne. Klicka på "next" och sedan "next" igen eftersom vi inte vill ändra inställningarna för RAM-minnet.

Nu ska du ange storleken på din virtuella hårddisk som maskinen ska använda. Börja med att välja "a new virtual hard disk" och klicka på "next".  Vill du att din virtuella hårddisk ska vara 40 gigabyte skriver du in 40960 i rutan "virtual hard disk size". Klicka sedan på "next" och sedan "finish". Nu har du skapat en virtuell maskin, men den har inget operativsystem ännu så den går inte att använda till så mycket. 

Virtual PC 2007

 

Steg 3 - Installera Windows 7 på den virtuella maskinen

I fönstret "Virtual PC Console" har den virtuella maskinen ny dykt upp om du gjort allt rätt i steg 2. Härifrån kan se vilka maskiner du har och om de är startade eller inte. Markera  "Windows 7" och välj "settings" för att få en överblick av "hårdvaran" på din virtuella maskin. Här kan du välja att använda dig av "undo disks". Sätt i en bock i rutan om du vill aktivera det. "Undo disks" ger dig valet när du stänger av din virtuella maskin att antingen spara de ändringarna du gjort (till exempel installerat ett program) till din virtuella disk (vhd-fil), spara ändringarna till "undo disken" eller radera ändringarna helt. Det är bra att använda sig av "undo disks" om man testar olika program eller drivrutiner. Det gör att du alltid kan starta om din virtuella maskin och ångra dina installationer om något skulle krascha eller gå snett.

Virtual PC 2007

Du kan välja att installera Windows 7 från en DVD-skiva eller från en ISO-fil. Har du en DVD-skiva placerar du den i din DVD-spelare på den fysiska datorn som du kört Virtual PC på. Efter det markerar Windows 7 eller vad du döpte din virtuella dator till i "Virtual PC Console" och klickar på "start". Använder du en ISO-fil markerar du "Windows 7" och klickar på "start". Ett fönster med din virtuella maskin öppnas. I menyraden i överkant väljer du "CD" och "Capture ISO Image". Bläddra fram till ISO-filen och klicka "Open". Välj sedan "Action" i "Virtual PC Console" och klicka på "CTRL+ALT+DEL" för att starta om den virtuella maskinen så den startar från ISO-filen.

Nu startas installationen av Windows 7 precis som om det vore en fysisk dator. När du valt "Time and currency format" och "Keyboard or input method" kommer du märka att pekaren "fastnar" i din virtuella maskin. Tryck på "höger Alt Gr" och "Ctrl" för att släppa den. Nu kommer alltså Windows 7 att installeras på din virtuella maskin och du kommer därmed att ha "en dator i datorn".

Virtual PC 2007

 

Steg 4 - Efter installationen av Windows 7

När installationen är klar kan du klicka runt i den nya miljön utan att behöva vara orolig att din "riktiga" dator ska krångla. Det första du ska göra efter att installationen av din virtuella dator är klar är att installera "Virtual Machine Additions". Klicka på "Action" i menyn i överkant i fönstret för din virtuella maskin och välj "Install  or update Virtual Machine Additions". Du behöver göra detta för att optimera grafik, mushantering och tidssynkning på din virtuella maskin. När du installerat detta behöver du till exempel inte trycka "höger Alt Gr" + "Ctrl" för att släppa muspekaren. Du kommer nämligen kunna använda den fritt både på den fysiska dator och den virtuella maskinen.

Testa Windows 7

När maskinen är omstartad efter installationen av "Virtual Machine Additions" kan du ta en tur i Windows 7. Nedan har jag startat Internet Explorer 8 och sett att min internetuppkoppling fungerar som den ska på min virtuella maskin.

Virtual PC 2007
 
 

Steg 5 - Överkurs och kuriosa

Vad kan du göra och vad kan du inte göra i din virtuella maskin?

När det gäller vad du kan göra är det nästan exakt samma som du kan göra i din vanliga dator. Du kan installera program du kan jobba med till exempel Office-paketet. Du kan även använda dig av "drag'n'drop" (dra och släpp) mellan din fysiska dator och den virtuella. Att kopiera ett Word-dokument är alltså så enkelt som att ta tag i det och släppa det på till exempel skrivbordet på den virtuella maskinen. Det du inte kan göra i en virtuell maskin är kopplat till 3D-grafik. Du kan allstå inte spela grafikkrävande spel men att starta enklare spel som exempelvis Solitaire går bra. 

VHD-formatet

Ta en titt i mappen där du skapade din virtuella mapp (på din fysiska dator) så hittar du två filer. En heter "Windows7.vmc" och den andra heter "Windows7 Hard Disk.vhd" (om du valt samma namn som jag gjorde). Det viktigaste är inte namnet utan vilken typ av filer det är. Den fil som heter "Windows7 Hard Disk.vhd" är själva disken där Windows 7 är installerad. Det fina är att Microsoft erbjuder färdiga VHD-filer som du kan ladda hem. Detta ger möjligheten att testa till exempel Windows Server 2008 eller varför inte Windows Vista virtuellt. Tack för det Microsoft! VHD-filerna finns att hämta här: http://technet.microsoft.com/en-us/bb738372.aspx

Windows 7 stödjer också boot från en VHD-fil stället för att boota (starta) från en partition. Det kan vara väldigt användbart vid olika dual boot-scenarier.

Bra att veta om Virtual PC 2007

  • Du måste ha en separat licens för varje virtuell maskin.
  • Vill du installera Windows Vista måste du tänka på att du bara får installera Vista Business, Vista Enterprise och Vista Ultimate Edition. Detta beror på att Vista Home och Vista Home Premium inte får köras i virtuell miljö enligt licensavtalet.
  • Microsoft har släppt Service Pack 1 för Virtual PC 2007. Det innebär att stödet för både gäst- och värdoperativsystem förbättras. Det finns i och med SP1 officiellt stöd för Windows XP med Service Pack 3, Windows Vista med Service Pack 1 och Windows Server 2008 i Virtual PC 2007.
  • Virtual PC 2007 stödjer inte 64-bitars gästoperativsystem. Värden (din dator) kan dock köra 64 bitar.
  För frågor om tipsen, guiderna eller generella problem hänvisar vi till forumet på alltomxp.se och alltomvista.se.

ANNONSER:
I samarbete med

Allt om Windows (www.alltomwindows.se)

På sajten Allt om Windows får du hjälp med allt du behöver om Windows 7, Windows Vista, Windows XP och Internet Explorer och annat som kretsar kring Microsoft och datorer. Du hittar även de senaste nyheterna såväl som erfarenheter från fältet på sajten och funktioner som galleri, chatt och nedladdningar. Gå till sajten >

Blogg för IT-proffs

The Experience Blog (www.theexperienceblog.com)

På bloggen för IT-proffs, The Experience Blog, hittar du tips, guider och information för dig som arbetar med IT.

Affiliator Affiliateprogram

Annonser

Teman

Officiella teman för Windows 7 hittar du hos Microsoft > Ladda hem teman för Windows 7
Ladda hem teman för Windows 7 från Microsoft

Fräscha teman för Windows XP...
Royale (Energy Blue Theme) för Windows XP Royale Noir för Windows XP Royale Zune tema för Windows XP
Fräscht tema för Windows Vista...
Royale Blue-tema för Windows Vista

Annonser